EPC waarde van je droomwoning verbeteren
Gefeliciteerd met de aankoop van je woning!
Het is geweldig om je droomhuis gevonden te hebben, ook al betekent dat soms dat er wat werk aan de winkel is. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de EPC waarde van je woning niet optimaal is. Dit kan een beetje ontmoedigend zijn, vooral omdat het betekent dat je verplicht bent om bepaalde renovaties uit te voeren in het kader van de renvoatieplicht bij EPC waarde E of F. Maar maak je geen zorgen, met de juiste aanpak kan dit zeker lukken. Er zijn veel mogelijkheden, en door het juiste advies kun je ook veel van de kosten terugkrijgen via premies en subsidies.
Bij Ecovalue bieden we persoonlijk advies dat helemaal afgestemd is op jouw situatie. Want hoewel er standaardoplossingen zijn die helpen om de EPC waarde te verbeteren, is het belangrijk om te begrijpen dat elke woning uniek is.
Wat is de EPC waarde en waarom is het belangrijk?
De EPC waarde is een indicatie van hoe energiezuinig je woning is.
Een hoge EPC waarde, bijvoorbeeld EPC label E of F, betekent dat je woning veel energie verbruikt, wat leidt tot hogere kosten voor verwarming en koeling en een slechtere EPC label.
Het is dan ook belangrijk om te weten dat als je een woning met een hoge EPC waarde hebt gekocht, je verplicht bent om deze binnen vijf jaar naar minimaal label D te verbeteren, hoewel deze verplichting in 2024 enigszins werd afgezwakt door Melissa Depraetere.
Dit klinkt misschien als een grote uitdaging, maar het biedt ook kansen om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken, wat uiteindelijk je wooncomfort verhoogt en je energiekosten verlaagt. Daarnaast is de EPC waarde enorm belangrijk voor de waarde van je woning.
1. Dakisolatie: een grote stap richting een betere EPC waarde
Een van de belangrijkste verbeteringen die je kunt maken, is het isoleren van je dak. In maar liefst 73% van de woningen met een EPC E of F ontbreekt goede dakisolatie. Dit kan een enorme impact hebben op je energiekosten. Er zijn verschillende manieren om dakisolatie te plaatsen ter verbetering van de EPC waarde.
- Hellende daken: Als je een schuin dak hebt, kun je een dampscherm en minerale wol met hoge Rd waarde onder de dakpannen aanbrengen. Dit is een relatief eenvoudige en betaalbare manier om de EPC waarde te verbeteren.
- Plafondisolatie: Als je zolder niet als woonruimte wordt gebruikt, kan het isoleren van het plafond de EPC waarde verbeteren. Zo vermindert het totaalvolume dat moet worden verwarmd en is er minder energie nodig om de woning te verwarmen.
- Appartementen: Bij appartementen kan een vals plafond met minerale wol of PIR de beste optie zijn
2. Muurisolatie: essentieel voor woningen met veel buitenmuren
De isolatie van je muren kan een grote invloed hebben op de EPC waarde van je woning. Dit is vooral relevant voor huizen en appartementen met veel buitenmuren.
- Buitenkant muur: Het isoleren van de buitenmuren is vaak de beste keuze. In Vlaanderen is het binnenkort zelfs mogelijk om jouw buitenmuren zonder vergunning te isoleren in het kader van energetische renovatie ter verbetering van de EPC waarde.
- Spouwmuurisolatie: Als je woning een spouw heeft, kun je deze isoleren met minerale wol. Dit is een efficiënte en relatief eenvoudige oplossing. De meeste woningen gebouwd na 1970 hebben een spouw die kan opgevuld worden met isolatiematerialen om de EPC waarde te verbeteren.
- Binnenmuurisolatie: Dit is een complexere oplossing en vereist meer zorgvuldigheid. Het is belangrijk om koudebruggen te vermijden, wat vaak betekent dat je een architect nodig hebt. Dit wordt trouwens vaak gevraagd om in aanmerking te komen voor MijnVerbouwPremie.
3. Vloerisolatie: minder invloed op de EPC waarde, maar nog steeds belangrijk
Hoewel vloerisolatie meestal niet zo’n grote impact heeft op de EPC waarde, kan het toch helpen om de energiekosten te verlagen. Dit geldt vooral als de vloer direct grenst aan de grond, omdat de grond van nature al een isolerende werking heeft.
4. Ramen: een belangrijke factor voor de EPC waarde
De kwaliteit van je ramen is ook een belangrijke factor voor de EPC waarde. Dit wordt gemeten aan de hand van de isolatiewaarde van het raam, aangeduid met de Uw-waarde.
- Nieuwe ramen: Kies voor hoogrendementsglas en kijk na of de isolatiewaarde duidelijk vermeld staat in de offerte. Als deze gegevens ontbreken, moet de EPC deskundige bij de EPC berekening wettelijk verplicht uitgaan van aannames. Deze zijn voor de EPC waarde vaak minder gunstig dan de echte situatie bij nieuwe ramen.
Bestaande ramen: Bij het opmaken van jouw EPC attest kijken we na of er nummers tussen de glasbladen staan. Dit kan soms inzicht geven in de isolatiewaarde van het glas, wat helpt om de EPC waarde nauwkeuriger te berekenen
Specifieke aandachtspunten voor verbetering van de EPC waarde
Dakisolatie op maat
De beste isolatiemaatregel hangt af van je daktype. Heb je een ongebruikte zolder? Dan is plafondisolatie misschien de beste keuze om jouw EPC waarde te verbeteren. Woon je in een appartement, dan kan een verlaagd plafond met isolatiemateriaal de EPC waarde verbeteren.
Muurisolatie: vergunningen en technieken
Buitenkant muur is vaak de beste keuze voor isolatie, maar als dat niet mogelijk is, kan binnenmuurisolatie ook een optie zijn. Dit vraagt om zorgvuldigheid, vooral om koudebruggen te voorkomen. In dit geval is een architect nodig om aan voorwaarden te voldoen voor MijnVerbouwPremie.
Ramen: let op de details
Bij het vervangen van ramen is het belangrijk om te controleren of de isolatiewaarde duidelijk vermeld staat in de offerte. Dit voorkomt dat ongunstige aannames de EPC waarde verlagen.
Ventilatie: belangrijk voor 2024 en verder
Goede ventilatie is cruciaal, vooral als je woning goed geïsoleerd is. Dit voorkomt vochtproblemen en schimmel.
- Ventilatieroosters in de ramen: Deze zijn vaak voldoende om te voldoen aan de eisen voor de EPC waarde
- Ventilatie in natte ruimte: In de keuken en badkamer is het belangrijk om voldoende ventilatie te hebben om schimmel te voorkomen. Vanaf 2025 zal ventilatie bovendien een voorwaarde zijn voor het verkrijgen van de EPC labelpremie.