fbpx
Plaatsbezoek gegarandeerd binnen 3 dagen
Uw EPC attest 24u later

Renovatieplicht, wat is dat en hoe voldoe je eraan?

Wat is renovatieplicht voor residentiële gebouwen?

 

Wettelijke verplichting voor eigenaars van woningen met een slechte EPC waarde (EPC waarde E of EPC waarde F) om energetische renovaties uit te voeren.

 

Doel: Verbeteren van EPC waarde van de residentiële gebouwen, verlagen van CO2-uitstoot en verhogen van wooncomfort.

 

Wat is het verband tussen de renovatieplicht voor residentiële gebouwen en de EPC-keuring en EPC-waarde:

 

EPC-keuring is een keuring van energieprestaties van residentiële gebouwen.

 

EPC-waarde is de maatstaf voor energiezuinigheid.

 

Zowel de EPC waarde als EPC keuring dienen als richtlijnen voor noodzakelijke en verplichte energetische renovaties.

 

Praktische uitvoering:

 

Eigenaars van woningen worden aangemoedigd of verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, afhankelijk van de EPC-waarde.

Heb jij een woning gekocht met EPC-waarde E of EPC-waarde F? Dan geldt er een renovatieplicht. Na de uitvoering van de renovaties kan je aantonen dat je aan de renovatieplicht hebt voldaan op basis van een nieuwe EPC keuring.

Veplichte energetische renovaties variëren van isolatieverbeteringen tot upgrades van verwarmingssystemen.

Voordelen van naleving:

 

Hogere EPC-waarde en lagere energiekosten op lange termijn, wat resulteert in aanzienlijke besparingen. Deze besparingen worden uitgedrukt op je EPC keuring.

 

Verbeterd comfort voor bewoners door een betere temperatuurregeling en ventilatie en een betere EPC keuring.

 

Verhoogde waarde van het gebouw door verbeterde EPC-waarde en naleving van wettelijke normen.

 

Positieve bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering door vermindering van de ecologische voetafdruk en CO2-uitstoot.

Renovatieplicht - een algemene verplichting tot verbetering?

renovatieplicht - een verplichting om energetische renovatie te doen

Voor wie geldt de renovatiplicht?

 

De renovatieverplicht geldt (voorlopig) enkel voor nieuwe eigenaars die een woning verwerven (koop/schenking…) met een slechte EPC waarde. 

 

De renovatieplicht geldt dus enkel als jouw nieuwe woning een EPC waarde E of EPC waarde F heeft.  Uiteraard moet de EPC keuring gebeuren door een erkende epc deskundige.

 

Vanaf 2028 wordt de renovatieplicht ingevoerd voor woningen met de EPC waarde C.

Wat moet je doen als renovatieplicht op jou geldt?

 

Het is aangeraden om zo snel het kan energetische renovaties uit te voeren ter verbetering van de EPC waarde.

 

 

Je kan weten in hoeverre de bepaalde werken de EPC waarde van jouw woning verhogen dankzij onze EPC-simulaties. 

 

Hier vind je alvast enkele voorbeelden van hoe energetische renovaties de EPC waarde van je woning beïnvloeden.

 

Wettelijk ben je verplicht om van EPC-waarde F naar EPC-waarde D te gaan. Als je een woning koopt met een EPC waarde E moet je naar minstens EPC waarde C gaan.

 

 

Wat zijn de positieve effecten van de renovatieplicht?

 

 

Dit is weliswaar een verplichting maar een energetische renovaties die de EPC waarde van je woning verhogen hebben een enorme invloed op de totaalwaarde van je woning.

 

De waarde van je woning stijgt naarmate de EPC waarde verbetert.  Een gemiddelde woning met een EPC waarde A of B is 20% duurder dan dezelfde woning met een EPC waarde E of EPC waarde F. 

 

 

Dat is gegarandeerd meer dan je investering.

Welke werken vallen onder renovatieplicht?

energetische renovatie woning om de renovatieplicht te voldoen

Er zijn geen algemeen bepaalde energetische renovaties die jij verplicht moet (laten) uitvoeren n.a.v. de renovatieplicht maar… 

uiteraard zijn er een aantal energetische renovaties die ongetwijfelt de EPC-waarde van je woning zullen verhogen waardoor je kan voldoen aan de renovatieplicht.

Dakisolatie

  1. Verbeterde energie-efficiëntie: Dakisolatie vermindert warmteverlies door het dak, waardoor de EPC waarde van heel het gebouw verhoogt.
  2.  
  3. Verhoging van de EPC-waarde: Door dakisolatie te plaatsen,
  4. kan de EPC-waarde van een gebouw aanzienlijk worden verhoogt
  5.  
  6. Vaak voldoe je aan de renovatieplicht voor resindentiële gebouwen enkel door het dak te isoleren. 

Muurisolatie

 

Wanneer dakisolatie niet zou voldoen voor renovatieplicht kan je overgaan tot isolatie van de buitenmuren

 

 

Meest al wordt zo een isolatie uitgevoerd langs de buitenkant van de muren, maar jij kan ook langs binnen isoleren om aan de renovatieplicht te voldoen. 

 

 

De wettelijke voorwaarden van MijnVerbouwPremie betreffende de  isolatiewaarde van de muren is veel lager wanneer je langs binnen isoleert, en je verliest niet per se enorm veel ruimte.

 

Vervanging ramen en deuren

 

Ramen en deuren nemen een groot deel van de buitenoppervlakte van huidige woningen. Vaak nemen zij tot wel 70% van de totaaloppervlakte van een gebouwschil.

 

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat vervanging van ramen en deuren  de essentiële onderdelen zijn van een energetische renovatie om te voldoen aan de renovatieplicht. 

 

Het is heel belangrijk dat de U waarde van de raam zo laag mogelijk gemaakt wordt, dit kan door het plaatsen van hoogrendementsbeglazing

Ventilatiesystemen

  1. Verbeterde luchtkwaliteit: Moderne ventilatiesystemen zorgen voor een constante toevoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw verbetert en de EPC waarde van de woning verhoogt.
  2.  
  3. Energiezuinigheid: Ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) hergebruiken de warmte van de afgevoerde lucht om de ingevoerde lucht voor te verwarmen, waardoor energie wordt bespaard en de EPC waarde van het gebouw wordt verhoogd.
Naast het verbeteren van luchtkwaliteit en het tegenhouden van vochtproblemen verhoogt het de EPC waarde aldus waardoor je aan de renovatieplicht voldoet.

Zonnepanelen

 

  1. Duurzame energieproductie: Zonnepanelen genereren elektriciteit uit zonlicht, waardoor een gebouw minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen en bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.
Energiebesparing: Door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, kan een gebouw eigenaars helpen om de energiekosten te verlagen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.
 
Door zonnepanelen te installeren, kunnen eigenaars voldoen aan de renovatieplicht, de EPC waarde van hun gebouwen verbeteren en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Warmtepomp

 

 

Energiebesparing: Condensatieketels verbruiken minder brandstof dan conventionele ketels, wat resulteert in lagere energiekosten voor de eigenaar en een verminderde CO2-uitstoot.

 

Langdurige investering: Hoewel de plaatsing kosten van een condensatieketel hoger kunnen zijn dan die van een conventionele ketel, zijn ze een duurzame investering op lange termijn vanwege de lagere energiekosten en de verbetering van de energie-efficiëntie van het gebouw.

 

Vaak is het plaatsen van een condensatieketel voldoende om te voldoen aan renovatieplicht.

stijging waarde woning door renovatieplicht

Wat is het effect van de uitvoering van renovatieplicht?

Het ontwijken van boetes en sancties

 

  1. Administratieve boetes: De Vlaamse overheid kan administratieve boetes opleggen aan eigenaars van gebouwen die niet voldoen aan de renovatieplicht, tenzij dit zou gebeuren om gegronde redenen. Deze boetes kunnen oplopen tot 200.000€ wanneer de overtreding voortduurt.

  2. Herstelmaatregelen: Als een gebouw niet voldoet aan de renovatieplicht, kan de eigenaar worden verplicht om de nodige renovaties uit te voeren om aan de vereisten te voldoen. Dit kan onder toezicht van de bevoegde autoriteiten worden uitgevoerd en kan gepaard gaan met extra kosten en administratieve rompslomp.

  3.  

  4. Verlies van subsidies of voordelen: Eigenaars die niet voldoen aan de renovatieplicht kunnen het risico lopen om subsidies of andere financiële voordelen te verliezen die beschikbaar zijn voor energetische renovaties. Dit kan financiële verliezen veroorzaken en het moeilijker maken om toekomstige renovaties te financieren. Wanneer de energetische renovatie op tijd uitgevoerd wordt kan je rekenen op talrijke premies die je kan vinden op de officiële website van de Vlaamse Overheid. Voor Brussel is dat Renolution.

Verhoging waarde woning

 

  1. Directe waardeverhoging: Het uitvoeren van energetische renovaties om aan de renovatieplicht te voldoen, zoals het installeren van isolatie, hoogrendementsglas, een efficiënt verwarmingssysteem of zonnepanelen, kan de energie-efficiëntie van de woning verbeteren. Dit leidt tot een directe verhoging van de waarde van de woning, omdat potentiële kopers bereid zijn meer te betalen voor een energiezuinige woning met hoge EPC waarde.

 
  1. Verbeterd comfort en aantrekkelijkheid: Renovaties die worden uitgevoerd om aan de renovatieplicht te voldoen, zullen het comfort van de woning verbeteren en de esthetische aantrekkelijkheid vergroten. Dit kan de woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en de verkoopbaarheid vergroten.

Vanaf wanneer geldt de renovatieplicht?

Verplichte EPC waarde tegen 2028

EPC waarde woningen: label C

EPC waarde appartementen: label C

 

Verplichte EPC waarde tegen 2035

EPC waarde woningen: label B

EPC waarde appartementen: label C

 

Verplichte EPC waarde tegen 2040

EPC waarde woningen: label A

EPC waarde appartementen: label B

 

Verplichte EPC waarde 2045

EPC waarde woningen: label A

EPC waarde appartementen: label A

 

EPC attest aanvragen

Jouw EPC attest aanvraag is verzonden