fbpx
Plaatsbezoek gegarandeerd binnen 3 dagen
Uw EPC attest 24u later

Wat is een EPC keuring en hoe verloopt EPC inspectie?

Alles wat je moet weten over de EPC keuring, een eenvoudige gids.

epc keuring - wat is een epc inspectie en hoe verloopt het

Welkom bij onze stapsgewijze handleiding over EPC keuringen! Of je nu je huis wilt verkopen of een energiezuinig huis wilt kopen, een EPC keuring is belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk?

1: Wat is een EPC keuring?

wat is een epc attest

Een EPC-keuring, ook bekend als een energieprestatiecertificaat, beoordeelt de EPC waarde van een woning. Het vertelt je hoeveel energie de woning verbruikt en hoeveel CO2 het uitstoot.

De EPC-keuring is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning.

2. Waarom is EPC keuring belangrijk?

 

🏡 Energiebesparing en comfort: EPC-keuring helpt je aanzienlijk je energie te besparen en comfort van jouw woning te verhogen.

 

👀 Inzicht energiekosten voor potentiele kopers: Een EPC-keuring geeft potentiële kopers inzicht in energiekosten en kan ze zo helpen bij besluitvorming om al dan niet te kopen. Wanneer ze een woning kopen met een slechte EPC-waarde kan de EPC-keuring ze helpen prioriteiten stellen bij ingrijpende energetische renovaties en renovatielpicht voor residentiële gebouwen.

 

💰 Waarde woning: Een EPC-keuring kan dealmaker of dealbraker zijn: Een goede EPC-waarde van de woning verhoogd de finaniciële waarde ervan. Een huis met een EPC waarde A is maar liefst 17% duurder dan een woning met een EPC label D. De kostprijs van de EPC keuring loopt vanaf 150€.

3. Hoe verloopt een EPC keuring?

 

1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de woning toegankelijk is en verzamel relevante documenten. Jouw EPC deskundige zal je een aanstiplijst opsturen alvorens de EPC-keuring te komen uitvoeren. 

 

2. Plaatsbezoek: De EPC deskundige komt langs voor de EPC-keuring van jouw woning. Een plaatsbezoek is reeds wettelijk verplicht. Tijdens de EPC-keuring  zal jouw woning worden opgemeten. Vervolgens kijkt jouw EPC deskundige o.a. naar jouw isolatie, verwarming, ventilatie (en verlichting bij niet residentiële eenheden).

 

3. Metingen en gegevensverzameling: Het is heel belangrijk dat de EPC deskundige tijdens de EPC-keuring  het beschermd volume van je woning opmeet. Daarnaast moet hij de isolatiediekte en lambdawaarde van de isolatie achterhalen. Maar ook een heleboel andere gegevens een aannames.

 

4. EPC keuring en analyse: Een erkende EPC deskundige voert vervolgens berekeningen uit om de energieprestatie te bepalen. Soms binnen de 24u na het plaatsbezoek.

 

5. Opstellen van het EPC attest: Het certificaat wordt opgesteld met aanbevelingen voor verbeteringen na de EPC-keuring van de eenheid.

epc labels

EPC labels:

Het EPC keuring heeft een schaal van A+ tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst.
Een betere EPC waarde betekent lagere energiekosten en minder milieuvervuiling.

Wat zijn factoren voor een goede EPC waarde ?

 

🛠 Isolatie: Goede isolatie is cruciaal om wartmeverlies te voorkomen. Het verhoogt automatisch EPC waarde van jouw woning wanneer het de juiste lambda waarde heeft. Voor je EPC-keuring is het heel belangrijk dat jouw aannemer het merk en type renovatie op de factuur aangeeft.

 

🔥 Verwarmingssystemen: Een condensatieketel is altijd beter dan een mazoetolietank. Maar het is uiteraard slechter dan een warmtepomp. Je EPC-keuring is sterk afhankelijk van het type van je warmteafgiftesysteem.

 

💨 Ventilatie: Dit is echt essentieel voor een gezond binnenklimaat. Een goede ventilatie houdt de schimmelvorming tegen. Het haalt ook de vochtige lucht buiten. De vocht in je lucht is heel slecht voor je EPC-keuring omdat het de verwarming van je woning vertraagt. Hierdoor verbruik je veel aan verwarmingkosten. Er bestaan verschillende systemen met verschillende invloed op de EPC waarde van je woning.

 

🛠 Energetische Renovaties: Verschillende werken kunnen je EPC-label verbeteren, zo heeft het plaatsen van zonnepanelen enorme invloed op de EPC waarde van jouw woning. Ook is het type beglazing op jouw ramen enorm belangrijk voor je EPC-label. 

Ten slotte: wat zijn de meest voorkomende problemen bij een EPC keuring en wat zijn de oplossingen?

De meeste huizen met een EPC-label E of F hebben geen of heel weinig isolatie. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het plaatsen van isolatie enorme belangrijk is voor de EPC-keuring. Plaatsing van isolatie over 75% van de totale oppervlakte van het beschermd volume is overigens een van de belangrijkste voorwaarden voor een ingrijpende energetische renovatie.

De EPC-label van je woning zal in de meeste gevallen automatisch voor een niveau stijgen bij een nieuwe EPC-keuring, alleen door plaatsing van een condensatieketel. Dit is des te meer het geval bij het plaatsen van een warmtepomp – hoewel het een veel duurdere investering is.

Hoewel een natuurlijke ventilatie voldoende kan helpen om je woning te verluchten is het bestaan van een mechanische ventilatiesysteem veel beter voor de EPC-waarde van je woning. Je kan ook het warmteverlies voorkomen als je een warmteterugwinning systeem plaatst. Bekijk hier de video over de werking van een WTW systeem. Een dergelijke ventilatiesysteem is heel goed voor jouw EPC-keuring.

Wees zeker dat je de bovenvermelde aanstiplijst naar behoren invult. Bepaalde informatie zal automatisch invloed hebben op je EPC-keuring. Zo zal de EPC deskundige bij een EPC-keuring meteen aannemen dat jouw woning een spouw heeft wanneer de referentiejaarbouw van je woning na 1970 valt. Dit heeft ongetwijfeld een grote invloed op de EPC-waarde van jouw woning.

Hopelijk helpt deze gids je om de wereld van de EPC-keuringen beter te begrijpen en je beter voor te bereiden op een succesvolle keuring!

logo ecovalue erkende energiedeskundige
Team Ecovalue

EPC attest aanvragen

Jouw EPC attest aanvraag is verzonden